Vraag over een strafblad / strafrechtelijk verleden bij afsluiten scooter verzekering


Home / Vragen / Strafrechtelijk verleden en een scooter verzekering afsluiten

09-aug-2017 Leestijd: 5 minuten
Strafrechtelijk verleden en een scooter verzekering afsluiten
2.7 (53.33%) 9 votes

De wet stelt dat een verzekeraar iemand naar een strafrechtelijk verleden van hoogstens acht jaar geleden mag vragen. Veel verzekeraars definiëren dit strafrechtelijk verleden als volgt:

Wel & of niet

Een aanraking met politie of justitie in de laatste jaren wegens een van de volgende redenen:

  • Diefstal, bedrog, oplichting en dergelijke, of pogingen hiertoe
  • Mishandeling, afpersin, bedreigingen, vernielingen of beschadigingen tegen vrije wil of het leven, of pogingen hiertoe
  • Overtredingen van de Opiumwet, vuurwapenwet of economische delicten wet
  • Verkeersmisdrijven

Antwoord


Als dit van invloed is op het beantwoorden van de vraag bij het afsluiten van de verzekering, is het het beste om eerlijk antwoord te geven. Als de verzekeraar er bij schade achterkomt dat de waarheid is achtergehouden, zal er geen uitkering worden gegeven, en zullen de gegevens hiervan worden opgeslagen in een systeem. Dit zorgt ervoor dat je niet snel een verzekering meer zal kunnen afsluiten.

Dit zou betekenen dat de verzekeraars fout zitten met hun definitie van strafrechtelijk verleden, en dat ze dit zouden moeten beperken tot enkel contact met Justitie?

Volgens de Justitiële Informatiedienst houdt strafrechtelijk verleden echter in dat je een strafblad hebt. In het Justitieel Documentatie Systeem dat hiervoor wordt bijgehouden, wordt alleen strafrechtelijke informatie opgenomen van aanrakingen met Justitie, en niet met alleen de politie?


Is je vraag beantwoord?

Dat is goed. We zouden het leuk vinden als je dit antwoord op social media deelt zodat je meer mensen kunt informeren door middel dit artikel te delen.Heb je een andere vraag dan kun je hier zoeken.