.

Hoeveel betaal je voor een scooterverzekering?kosten.

Wat de kosten of, premie- zijn voor je scooter verzekeren.

De kosten van een scooterverzekering, wat we ook wel een Scooterverzekering of een Scooterverzekering noemen, verschillen per situatie. Je hebt dan ook een paar factoren waarvan de prijs afhangt.

Enkele van deze factoren, zoals jouw leeftijd of de plek waar je woont, kun je niet beïnvloeden maar er zijn andere factoren die je volledig zelf in de hand hebt. Wij zullen ons in dit artikel verdiepen in hoe je de kosten van een scooterverzekering kunt opbouwen. Wil jij tips hebben voor het besparen op je verzekering? Lees dan veder 🙂Factoren die de kosten van een scooterverzekering bepalen?

Er zijn behoorlijk wat factoren die de premie van de scooterverzekering bepalen. Hieronder zie je deze factoren die hebben invloed op de kosten van je scooterverzekering:

 1. Jouw leeftijd;
 2. De postcode van waar je woont;
 3. Het bouwjaar en de soort brommer;
 4. De dekking die je kiest voor de verzekering;
 5. Het aantal ‘schadevrije jaren‘ wat je hebt opgebouwd;
 6. Eventueel de jongste bestuurder;
 7. Verzekeringen die je erbij neemt;
 8. De aankoopwaarde van de scooter.

Jouw leeftijd en de scooterverzekering


Opmerking
Hoe oud de jongste bestuurder van de scooter is bepaalt gedeeltelijk de premie van de verzekering. Vaak is degene die de verzekering afsluit zelf ook de jongste bestuurder. Wanneer dit niet zo is dan moet je de jongste bestuurder wel aangeven.


Een 16-jarige moet hogere kosten betalen voor een scooterverzekering dan iemand van middelbare leeftijd voor zijn scooterverzekering betaalt. Dit is zo geregeld omdat de verzekeraar het risico van de 16-jarige hoger schat dan van een ouder persoon. Tot 23 jarige leeftijd zijn de kosten redelijk hoog na deze leeftijd worden de kosten enigszins stabiel.


Jouw woonplek

Met jouw postcode bepaalt jouw verzekeringsmaatschappij je woonplek. Wanneer je in een grote stad woont dan zullen de kosten voor jouw scooterverzekering hoger zijn dan wanneer je op het platteland woont. Het risico van het gebruiken van een scooter schat de verzekeraar hoger in, in de stad dan op het platteland.

Het bouwjaar en de soort bromfiets

Ook de soort bromfiets die je hebt speelt een rol. Het zal je meestal meer kosten om een scooter te laten verzekeren dan een snorfiets. Ook het bouwjaar speelt hierbij een rol. Het kost je minder om een oudere scooter te verzekeren dan eentje die je nieuw hebt gekocht.

Hier kun je (onder) een overzicht zien van hoe de soort bromfiets invloed heeft op de verzekering.


kosten scooterverzekering

De aankoopwaarde van je scooter

De cataloguswaarde van jouw scooter wordt bepaald door factoren als het bouwjaar en de soort scooter die het is. De cataloguswaarde, of ook wel de aankoopwaarde, is de waarde van een scooter die nieuw uit de fabriek komt. Deze waarde bepaald grotendeels de premie die je moet betalen voor jouw verzekering. Zoals je kunt verwachten houdt een hogere cataloguswaarde in dat je meer premie moet betalen.


Waarde van het slot en eventuele accessoires

De waarde van jouw bromfiets zal stijgen wanneer je hier accessoires, als een muziekspeler, aan toevoegt.

Deze accessoires kun je samen met het slot ook mee laten verzekeren. Wanneer je dit doet dan is de totale waarde van jouw bromfiets dus hoger, wat ook inhoudt dat de premie van je verzekering zal stijgen.

Schadevrije jaren die zijn opbouwt

Wanneer je schadevrije jaren hebt opgebouwd dan kun je bij enkele verzekeringsmaatschappijen korting krijgen. Elk jaar dat je geen schade hebt gereden geldt als een schadevrij jaar. Dit geldt alleen wanneer je al eerder een Scooterverzekering had.

Een royementsverklaring gebruik je als bewijs van de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. De verzekeringsmaatschappij van jouw vorige Scooterverzekering verstrekt deze royementsverklaring eenmaal. Jouw nieuwe verzekeraar kan hiernaar kijken en bepalen op hoeveel korting je recht hebt kijkende naar jouw schadevrije jaren.

Een bonus-malus-ladder wordt hierbij gebruikt om te kijken naar het aantal korting waarop je recht hebt.

kosten scooterverzekering

Dekking van een scooterverzekering

Er zijn drie opties voor de soort dekking die je kunt krijgen.

Dit noemen we opties omdat jij de keuze hebt welke dekking je neemt voor jouw scooterverzekering. Wanneer je een betere dekking neemt zullen de kosten van de verzekering ook omhoog gaan.

Dit kunnen we het beste met een aantal voordelen laten zien.

 • Wettelijke Aansprakelijkheid/WA
  Dit is een verplichte dekking wanneer je een scooter hebt;
 • WA plus Diefstal
  Wordt ook wel WA plus Casco genoemd.
 • WA plus Allrisk
  Wordt ook wel WA plus Diefstal en aanrijding genoemd.

Eigen risico

Bij sommige verzekeraars zoals de ANWB scooterverzekering. Is het mogelijk om een eigen risico bedrag te kiezen. Kies je voor geen eigen risico dan is je maand premie hoger.

Premies zonder eigen risico? Dat levert automatisch een hogere premie op. Ik zal je hieronder een voorbeeld geven. Dit zijn eigen risico bedragen van de ANWB Scooterverzekering.

Je hebt een All Risks verzekering zonder eigen risico. Je rijdt tegen een paaltje aan en hebt voor € 500,- schade. Dan krijg je het volledige bedrag uitgekeerd.

Stel je voor dat je in dezelfde situatie een eigen risico van € 150,- hebt. Dan wordt het eigen risico in mindering gebracht op het schadebedrag. Je krijgt in dat geval ‘slechts’ € 350,- uitgekeerd.

Hierdoor is de premie zonder eigen risico hoger.


Scooter verzekeren

Er zijn enorm veel verschillen tussen de scooterverzekeringen, waardoor het meestal lastig om te vergelijken, bij welke verzekeraar jij het best kunt afsluiten. Om deze reden heeft de redactie een overzicht gemaakt. De scooterverzekering is nu eenvoudig tegen elkaar te vergelijken.

Zonder rompslomp. In minder dan 5 muisklikken geregeld. Sluit daarom een brom of scooter verzekering. Hieronder heeft ons team een scooterverzekering vergelijken vormgegeven. Bovendien kun jij eenvoudig vergelijken wie de beste premie en dekking voor de scooterverzekering heeft bij jou situatie.

Share this Post