Een gestolen scooter: wat nu... & Daarna wel verzekeren?

Wat moet je doen als je scooter is gestolen? En ga je jou nieuwe scooter wel verzekeren tegen diefstal?


~ Home / kennisbank / Scooter verzekeren voor diefstal
09-aug-2017 Leestijd: 5 minuten
Scooter verzekeren voor diefstal
5 (100%) 1 vote
.:.

Wanneer je alleen een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt dan zal diefstal niet gedekt zijn. Wel moet je de verzekering opzeggen of tijdelijk opzeggen zodat je geen premie betaalt voor een scooter die je niet meer hebt. In dit artikel bespreken we wat je moet doen als je scooter is gestolen en bespreken we de diefstal verzekering voor scooters. Ga je nu wel je scooter verzekeren voor diefstal? …


Hieronder zie je een inhoudsopgave van dit artikel. Ga eroverheen met uw muis om de onderwerpen uit te klappen.

de scooterverzekering vanaf je 16e

Een gestolen scooter

Wanneer jouw voertuig gestolen wordt dan moet je de verzekering hier direct van de op de hoogte brengen. Via jouw persoonlijk dossier kun je dit online melden. De melding zal direct worden verwerkt en gemeld aan de schadebehandelaar van de verzekering. Je krijgt als alles goed verloopt ook direct een e-mail met een bevestiging van de melding. Wanneer jouw scooter inderdaad gestolen is moet je ook aangifte doen bij de politie.


Heb je alleen een WA Verzekering?

Wanneer je alleen een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt dan zal diefstal niet gedekt zijn. Wel moet je de verzekering opzeggen of tijdelijk opzeggen zodat je geen premie betaalt voor een scooter die je niet meer hebt.

Wanneer je wel een diefstal dekking hebt

Zodra je een WA + diefstal dekking hebt of een WA + All risk dekking dan moet je het schadeformulier invullen en deze met een kopie van de aangifte bij de politie zo snel mogelijk opsturen.

Via het persoonlijke dossier kun je dit ook online doen, wij sturen dan het schadeformulier en de politie aangifte naar de verzekeraar. Ook dan krijg je via jouw email direct een bevestiging van de schade.

Een wachttijd van vier weken…

Wanneer jouw brommer gestolen is dan geldt er een wachttijd van vier weken omdat de brommer binnen deze periode vaak wordt teruggevonden. Wanneer hij na vier weken niet is teruggevonden krijg je het in de polisvoorwaarden vastgelegde bedrag uitgekeerd.

Scooter diefstal melden dekking van de inboedelverzekering

De diefstal van een scooter of bromfiets is in sommige gevallen ook gedekt bij de inboedelverzekering. Al geldt dit wel alleen wanneer de scooter gestolen is uit jouw huis of een box of schuur die hierop aangesloten is. Wanneer de scooter daarentegen buitenshuis, zelfs in de tuin, weggehaald is geldt deze dekking niet.

Geldt deze dekking wel? Dan krijg je de dagwaarde van jouw scooter uitgekeerd, en deze dagwaarde wordt vaak door een expert bepaald.Een scooter­verzekering, is het noodzakelijk?

Wanneer je een niet-verzekerde scooter rijdt kun je een boete van € 370 krijgen, want het is verplicht om je eigen te verzekeren.

Wanneer je eindelijk al het geld bij elkaar hebt geschraapt om een splinternieuwe te kopen is het niet zo fijn als je hierbij ook nog een scooterverzekering moet aanschaffen, kun je hieronder uit komen?
Nee, het is wettelijk verplicht dat je een scooterverzekering hebt.

– Wat verplicht is:

Wettelijke aansprakelijkheid verzekering voor de scooter of brommer

Een verzekering met wettelijke aansprakelijkheid (WA) is in Nederland verplicht voor alle eigenaars van een scooter, bromfiets, snorfiets of fiets met een hulpmotor. Deze verzekering dekt schade die je aan iemand anders zou aanbrengen.

De RDW controleert minimaal één keer per jaar of jouw scooter verzekerd, dit doen ze bij elk voertuig dat geregistreerd staat. Komen ze er dan achter dat jij geen WA verzekering hebt dan moet je
een boete van € 370,- betalen.

Een scooter­verzekering: Ook als je scooter een lange tijd in de schuur staat

Zolang jouw scooter bij de RDW geregistreerd staat moet je een verzekering hebben, ook wanneer je hem niet gebruikt. Dit realiseert niet iedereen zich, en je kunt er wel een boete van 370 euro aan overhouden. Ben je toch van plan om jouw scooter tijdelijk niet te gebruiken? Dan moet je hem laten schorsen.

Niet gebruiken is dus: laten schorsen…De RDW zal jouw scooter dan ook niet controleren en krijg je geen boete als hij niet verzekerd is.

Ja, het is wel verstandig. Ook volgens de consumentenbond. Een scooterverzekering vergelijken voordat je blindelings kiest op je ´oude verzekeraar´ Beter om te kijken welke dekkingen het best bij je past. En of de premie past in jou situatie.


Wil jij jouw scooter slopen of verkopen? Beëindig in dat geval de kentekenregistratie

Alleen in 2012 al zijn er 16.183 scooters gestolen. Scooters kunnen erg snel op een aanhangwagen worden geladen.Door het achterwiel of het frame ergens aan vast te leggen en het stuurslot te gebruiken kun je dus al veel voorkomen. Ook is het verstandig om jouw scooter in het zicht te zetten. Maar je kunt jouw WA-verzekering ook uitbreiden naar een beperkt casco verzekering waarbij diefstal gedekt is. Met een allrisk dekking ben je bovendien ook verzekerd voor schade die iemand anders of jij zelf aan de scooter brengt.

Een scooterverzekering tegen diefstal

Alleen in 2016 al zijn er 16.215 scooters gestolen. Dat zijn gemiddeld 44 scooters per dag! dat wordt gestolen. Scooters kunnen erg snel op een aanhangwagen worden geladen. Als je vergelijkt met de jaren daarvoor, neemt het aantal scooter diefstallen niet af. In sommige jaren neemt het zelfs toe…

scooter gestolen en nu verzekeren tegen diefstal

Scooters kunnen erg snel op een aanhangwagen worden geladen. Door het achterwiel of het frame ergens aan vast te leggen en het stuurslot te gebruiken kun je dus al veel voorkomen. Ook is het verstandig om jouw scooter in het zicht te zetten.

Maar je kunt jouw WA-verzekering ook uitbreiden naar een beperkt casco verzekering waarbij diefstal gedekt is. Met een allrisk dekking ben je bovendien ook verzekerd voor schade die iemand anders of jij zelf aan de scooter brengt.


Je bent Kwetsbaar op je scooter in het verkeer

Op een scooter in het verkeer ben je redelijk kwetsbaar. Een onderzoek van de (SWOV) Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, heeft aangetoond dat je als scooterbestuurder een 25 keer grotere kans hebt om te overlijden bij een verkeersongeval, dan als autobestuurder. Het risico om een ernstige verwonding te krijgen is zelfs 100 keer  groter dan voor een autobestuurder.

Een ongevallen opzittende dekking  is dus wellicht geen overbodige luxe voor jouw scooterverzekering. Bij deze dekking heb je bij overlijden of invaliditeit bij een scooterongeluk recht op een uitkering, bovendien worden schade aan helm en kleding ook vergoed.

Wil je meer weten?

Meer over het laten schorsen van jouw scooter het overschrijven van je kentekenbewijs naar iemand anders of het stopzetten van je kentekenregistratie vind je via de site van de RDW.

Jouw scooter laten verzekeren*:
Tot welk bedrag krijg je het schadebedrag vergoed? Let op Gemiddeld genomen, dit verschilt per verzekeraar…

  • Schade aan personen tot maximaal € 5.600.000
  • materiële schade max € 2.500.000.

Ja het is wel verstandig. Een scooterverzekering vergelijken met andere verzekeraars, voor het maken van een wel overwogen keus.