Je kind wilt een scooter kopen.

Waar let je op (als ouders)?

Jijzelf, je dochter of zoon is misschien van plan om een scooter aan te schaffen? Wanneer je geen ervaring hebt hierin, is het verstandig om voordat je de scooter gaat kopen, eerst gaat lezen waar je allemaal op moet en kunt letten.


 

Home / kennisbank / een scooter kopen
06-nov-2017 Leestijd: 5 minuten Aantal keer bekeken
een scooter kopen
5 (100%) 1 vote

Je kind- dochter of zoon is misschien van plan om een scooter aan te schaffen. Als jij of je kind hier geen ervaring mee heeft is het verstandig om voordat je de scooter wilt gaan kopen, eerst gaat lezen waar je allemaal op moet en kunt letten. Welke scooter wil je aanschaffen, en wat zijn de belangrijkste verschillen. Dat lees je in dit artikel…

INHOUDSOPGAVE

.:.


Hallo!


Ik ben Emile Hesselink, de schrijver van dit artikel. We vragen iedereen die dit artikel leuk vind om dit te delen, op Social Media of een reactie achter te laten.


Scooterverzekering


Welke scooterverzekeraars er meedoen met onze vergelijking? Voor een compleet overzicht:

Vergelijken?


Wil je direct, de scooter-
verzekeringen vergelijken? Dat kan heel makkelijk:welke verschillen er zijn tussen de soort scooters

Verschillende soorten scooters

Het verschil tussen verschillende soorten scooters is het belangrijkste waar mensen hun aankoopbeslissing op maken. Je kunt namelijk kiezen tussen verschillende soort brommers of scooters;


Soorten scooters;

  • snor- scooter;
  • brom- scooter;
  • motor- scooter.

Als je een brommer of scooter wilt aanschaffen voor je kind, is een motorscooter waarschijnlijk niet waar je naar zoekt. Een motorscooter is namelijk een motor, en hiervoor moet de bestuurder ook in het bezit zijn van aan rijbewijs A.


Welke scooter kan ik het beste kiezen?

Een snorscooter gaat het minst hard en worden over het algemeen minder snel ongelukken mee gemaakt. De snorscooter gaat maximaal 25 km per uur. Bij een snorscooter is het ook niet verplicht om een helm te dragen. Met een snorscooter mag je ook gewoon op het fietspad. Als je voor een brom- scooter kiest, is het toegestaan om maximaal 45 km per uur te rijden, en daarvoor is ook een helm verplicht.

“Voor beide scooters is het verplicht om het voertuig te verzekeren”


Benzine- of een elektrische motor?

Bij een benzinemotor is het belangrijk om te kijken hoeveel taks motor je gaat kiezen. Een moderne 4-taks motor geeft minder lawaai en is vele malen zuiniger en beter voor het milieu dan een 2-taks motor scooter. Een 2-taks motor geeft meer lawaai.

Een benzinemotor is goedkoper dan een elektrische scooter, maar niet in het verbruik van brandstof. De scooters op benzine zijn ongeveer 10 keer duurder dan elektrische scooters in het verbruik! Elektrische scooters zijn ook stiller, en veel minder schadelijk voor het milieu. Soms geeft dit een nadeel. Want de scooters worden namelijk niet gehoord door voetgangers. Daardoor is het wel iets gevaarlijker voor de omgeving.


Het verbruik van je scooter opvragen?

Het is belangrijk om vooraf te weten of je dochter of zoon, veel gaat rijden me de scooter. Als je dochter of zoon veel kilometers gaat rijden, is de zuinigheid van een scooter belangrijk. Een 2-tak scooter die veel brandstof slurpt minder geschikt. Je wilt dan geen scooter dat veel brandstof zuipt. Een energie zuinige scooter zoals een elektrische scooter, is meer geschikt voor personen die veel gebruik maken van hun scooter. Dus is meer geschikt voor de groot verbruiker.

Juiste uitvoering &
het juiste merk.

Koop nooit gelijk de scooter die je denkt dat het beste past bij je kind. Soms is een scooter van een bekend merk iets duurder, maar krijg je meestal ook wel de kwaliteit die je verwacht.


Kijk ook naar de garantie die je krijgt bij je scooter. Het merk speelt ook een rol, bij het bedrag dat je terug krijgt voor de scooter als je hem tweedehands gaat verkopen. Ook als je een scooter tweedehands koopt, is een merk- scooter duurder dan een onbekend Chinees merk. Laat je kind ook goed meedenken, in wat hij of ze belangrijk vindt bij het maken van een keus. Je wilt geen miskoop of duurkoop.


Altijd een proefrit maken?

Het zelf ervaren hoe de scooter rijdt, is heel belangrijk. Je wilt niet blind vertrouwen op de woorden van de verkoper, die verteld dat het een kwalitatief goede scooter is. Vooral bij het kopen van een tweedehands scooter, wil je even op de scooter rijden. Luister ook hoe de motor loopt. De scooter moet uiteindelijk prettig rijden, en motorisch moet het stationair en goed lopen. Luister of de motor goed klinkt. Je kunt tijdens de proefrit ook langs een expert of een kundig iemand rijden. Hij of zij, zul over technische informatie meer kunnen vertellen.


waar aan denken als je een scooter gaat kopen

Eerst een scooterverzekering afsluiten VOORDAT je de scooter op naam zet…

Als je een scooter op naam gaat zetten moet het voertuig verzekerd zijn. Soms wordt er gedacht dat een scooter pas verzekerd moet worden, zodra de scooter op de (openbare) weg rijdt. Dit is niet waar. Een scooter moet gelijk verzekerd zijn zodra je hem koopt en op naam gaat zetten.

Gebruiken / rijden er (regelmatig) meer dan 1 personen op de scooter?

  • Zet hem dan altijd op de naam van de jongste persoon.
  • Veel verzekeraars, vragen je een hoger eigen risico als de persoon ouder is als de opgegeven persoon, bij een ongeluk of ongeval met de scooter.
  • Sommige verzekeraars keren helemaal niet uit bij fraude

Kunnen we als ouders een scooter verzekeren?

Veel mensen weten dat de hoogte van de scooterverzekering premie ook afhangt van de leeftijd. Hoe ouder iemand is, des te minder premie de verzekerde moet betalen. De verzekeraar heeft hiervoor risico berekeningen gemaakt. Hoe ouder een bestuurder is, hoe meer ervaring de bestuurder heeft, en waarschijnlijk minder snel een ongeluk veroorzaakt.


.:.

Premie zijn hoger bij jonge bestuurders

De premie is voor een scooterverzekering valt dus hoger uit, bij bestuurders die jonger zijn dan 24 jaar. Veel ouders willen deze hogere premie ontlopen door de scooterverzekering op naam van de zoon of dochter af te sluiten, en een van de ouders als regelmatige bestuurder, bij de verzekeraar op te geven. Ondanks dat de zoon of dochter het vaakst op de scooter rijdt.

TIP: Niet doen!


De verzekeraars hanteren vaak een eigen risico. Vooral als er een ongeluk of ongeval gebeurt en er blijkt dat de persoon onder de 24, ook deze schade veroorzaakt heeft. De verzekeraar heeft altijd in de polisvoorwaarden aangegeven dat de verzekeraar in het geval van fraude, niet uitkeert. De meeste verzekeraars geven dan een hoger eigen risico, en sommige verzekeraars keren zelfs helemaal niet uit!

Vergelijk de premies van de scooterverzekeringen, net als je de prijzen van de scooter vergelijkt.


Je hebt scooters vanaf 200 / 300 euro. Maar er zijn ook duurdere scooters zoals de bekende Vespa scooter. Ook zijn er scooters die zelf meer dan 10.000 euro kosten. Je wilt niet teveel betalen, en daarom is het verstandig om vooraf te verdiepen en te gaan prijs vergelijken. Natuurlijk kan de regio of plaats een afweging zijn om een scooter te kopen. Dit kan om logistieke redenen, bijvoorbeeld omdat je het fijn vindt, als er problemen ontstaan bij de scooter, de scooterreparateur dicht om de hoek ligt.

brommer en scooter dealer in de buurt

Verstandig is het zeker; de scooterverzekering vergelijken online. Kijk daarbij naar de dekking, eigen risico en de premie per maand of per jaar. Wil je schadevrije jaren meenemen naar een auto-verzekering? Kijk dan welke verzekeraars korting geven op schadevrije jaren.