Heb gereden op een geleende onverzekerde scooter

 • leestijd Leestijd: 3 min. bekijk Beluister dit artikel.
  18-april-2017 | Bart Moore |
  Heb gereden op een geleende onverzekerde scooter
  5 (100%) 6 votes

  Scooterrijden op geleende & Onverzekerde scooter

  Deel deze post

  Soms komt het voor dat iemand een scooter van iemand anders leent, en vervolgens wordt bekeurd omdat die scooter niet verzekerd blijkt te zijn. 

  Is deze bekeuring dan terecht,
  als de bestuurder niet wist dat de scooter on-verzekerd was?

  Antwoord: mag niet

  Het antwoord is ja, de bekeuring is helaas terecht. Volgens het eerste lid van artikel 2 WAM is het weliswaar zo dat de bezitter van de scooter verplicht is om het voertuig te verzekeren, maar in het tweede lid wordt vermeld dat deze verplichting kan worden doorgeschoven naar degene die op dat moment gebruik maakt van de scooter.

  In dat geval maakt het niet uit of de bestuurder zich ervan bewust was dat de scooter niet verzekerd was, hij had een geldig verzekeringsbewijs moeten kunnen tonen.


  Vergelijk altijd voordat je een scooter gaat verzekeren *
  Zo voorkom je onnodige hoge kosten **
  Scooterverzekering vergelijken


  Uitlenen van scooter zonder dat dit mag.

  Wanneer iemand een scooter uitleent aan iemand anders, geeft de eerste persoon de tweede het recht om de scooter te gebruiken. Op dit moment is deze tweede persoon dus verantwoordelijk. De eigenaar van de scooter kan echter ook een boete ontvangen voor het onverzekerde kenteken.

  Daarnaast zou het wel zo sociaal van de eigenaar zijn om ook de bekeuring voor de bestuurder te betalen: als deze had geweten dat de scooter niet verzekerd was, was hij er immers misschien niet op gaan rijden.

  Was er een ongeluk gebeurd, dan waren de kosten voor beide partijen nog een stuk hoger opgelopen.